Aktuálně z MAS

Regionální gastronomie očima účastníků

Regionální gastronomie jižní Moravy

Mgr. Táňa Pikartová

Už samotné slovní spojení je emotivní a člověk nemůže jinak, než se těšit. Gastronomie a jižní Morava jako zážitek, to je ideální spojení pro prezentaci.

Podluží a Hodonínsko skýtají spousty podnětů, které vnímavému turistovi jistě neuniknou. Přesto, že nejsem na jižní Moravě žádný nováček, neboť část rodiny žije v Brně a tudíž cestování na kole i autem po jihu Moravy patří k našemu životnímu stylu, na prezentaci jsem se dozvěděla spoustu velmi zajímavých skutečností.

Historie stravování a stolování v podání p. doktorky Aleny Káňové bylo excelentní, navíc vtipné a nabité fakty. Už vím, co jsou to pěry, guliváry, vím, jak se na Slovácku dělí brambory, i to, co z dávných dob do současné doby přežilo. A abych převedla teorii do praxe městské rodiny, zkusím na Štědrý den svým vnučkám předložit jako někdejší oblíbenou dětskou vánoční pochoutku medové certle. Mohly by jim chutnat. Hubník, který na Slovácku býval a dodnes je součástí vánočního stolu, tedy jeho lehkou obdobu jménem Kuba, připravím tak jako každé Vánoce zase. A zase zmizí velice rychle.

Víno a gastronomie už mají dávno po zásnubách, přesto neuškodilo udělat si opáčko o tom, jak se má správně víno prezentovat, co jsou to šumivá a perlivá vína, tichá vína a při jaké teplotě se mají která vína podávat. Stejně také o tom, jak se víno pěstuje a co všechno předchází té slastné chvíli, kdy víno ochutnáme a pak s chutí popíjíme. Od pana doktora Kosíka, vlastníka rodinného vinařství v Tvrdonicích, jsme získali ještě jednu důležitou informaci navíc: víno nedělíme na dobré a špatné, ale na víno, které nám chutná a nechutná. A to je pravda o víně, postupem večera jistě i ve víně.

Regionální muzeum Starý kvartýr v Lužicích je unikátní stavení z 19. století, který spravuje místní Muzejní spolek úžasných dam, které jsou jeho součástí, na každém centimetru. Nadšení a elán pro svůj historický dům a výstavy, které tady s chutí pořádají, přenesou na návštěvníka, sotva vstoupí.

P.S.: … a ještě k MAS. Děláte velmi potřebnou a užitečnou práci pro regiony, ale, bohužel, není o vás všeobecně vědět. A to je škoda. Zkuste se zamyslet nad svojí propagací, a to nejen ve svých regionech, kde působíte, ale také mimo ně. Dost mě mrzelo, že jsem se o MAS dozvěděla až v Hodoníně, a to jsou vás v republice desítky.

 

FOTOGALERIE ZDE

  • Vytvořeno dne .

MAS Dolní Morava vzdělávala o regionální gastronomii

V pátek 19. a v sobotu 20. listopadu 2010 pořádala MAS Dolní Morava vzdělávací seminář věnovaný regionální gastronomii. Vzdělávací akce nesla oficiální název „Regionální gastronomie jižní Moravy a tvorba pěších tras, venkovských muzeí a dalších produktů venkovského cestovního ruchu“ a byla součástí projektu Krajského sdružení NS MAS ČR Jihomoravského kraje „Tradice a inovace ve venkovském cestovním ruchu na jižní Moravě“.

První den přivítal Ing. Josef Smetana, předseda MAS Dolní Morava, třicet přihlášených účastníků semináře v sále regionálního centra v Hodoníně a seznámil je s územím a realizovanými projekty Místní akční skupiny a Regionu Podluží. Dále manažerka mikroregionu Hodonínsko Patrícia Juráňová blíže seznámila účastníky s turistickou infrastrukturou našeho území, s realizovanými a připravovanými projekty hypostezek, cyklostezek a cyklotras na Hodonínsku.

V hlavním dopoledním bloku přednášek PhDr. Alena Káňová, zástupkyně Městského muzea a galerie v Břeclavi, seznámila přítomné s národopisnými zajímavostmi oblasti Podluží, s historií a vývojem gastronomie na Podluží a také s provázaností stravování s liturgickým rokem na Podluží a Slovácku.

Následoval neméně zajímavý blok přednášek o sommelierství, určování a třídění vín, o historii a pravidlech podávání a servírování pokrmů a nápojů, v podání nejznámějšího českého a moravského sommeliera Libora Nazarčuka z Břeclavi. Nechyběly ani praktické ukázky servírování a degustace vína a na závěr ukázka jeho mistrovské disciplíny v „sabráži“, tedy sekání sektů.

Po ukončení vzdělávacího bloku následoval přesun účastníků do Dolních Bojanovic, kde po společné večeři pokračovali účastníci v diskuzi a vzájemném předávání zkušeností ve vinotéce penzionu Václav, v jehož prostorách byli i ubytováni.

Druhý den přivítali účastníky členové muzejního spolku v Lužicích v regionálním muzeu Starý kvartýr. Účastníci shlédli vystavované expozice a seznámili se s aktivitami muzejního spolku.

Následoval přesun do obce Tvrdonice, kde po prohlídce amfiteátru národopisného areálu následovala v penzionu „U Kosíků“ řízená ochutnávka vín, kterou provázel MUDr. Pavel Kosík. Jak bylo přítomnými podotknuto, ochutnávalo se víno přímo z rukou lékaře. Dále byla připravena ochutnávka regionální kuchyně, kde nechyběl ovar, pečené maso, pečená jelita, škvarky, tlačenka, lokše, pečené brambory a další tradiční pochutiny.

Celá vzdělávací akce se setkala s kladnou odezvou všech účastníků a o atraktivitě tématu regionální gastronomie svědčilo také to, že již první den se předpokládaná doba semináře prodloužila o více než dvě hodiny a to zejména díky velkému zájmu o diskutovaná témata ze strany účastníků akce.

Na závěr bychom chtěli ještě jednou poděkovat zejména PhDr. Aleně Káňové, Liboru Nazarčukovi, MUDr. Pavlu Kosíkovi a členům muzejního spolku v Lužicích.

FOTOGALERIE ZDE

  • Vytvořeno dne .

Svatomartinská vína chutnala i v Hodoníně

Ve čtvrtek 11.11.2010, přesně v 11 hodin a 11 minut otevřela starostka města Hodonína Milana Grauová první láhev Svatomartinského vína na Masarykově náměstí v Hodoníně. Poté zavdala také okolo stojícím návštěvníkům této akce. První ročník akce "Svatomartinská vína Dolní Moravy", kterou pořádala Místní akční skupina Dolní Morava ve spolupráci s Městem Hodonín, Kulturním domem Hodonín, Regionem Podluží a Mikroregionem Hodonínsko přinesl z okolních obcí do města Hodonína hned 25 vzorků svatomartinského vína od 10 vinařů z Podluží a Hodonínska. I přes nízký zájem o propagaci a prezentaci zejména ze strany tištěných periodik vycházejících na Hodonínsku, si nakonec během devíti hodinového ochutnávacího maratónu našlo na náměstí cestu více než 300 zájemců, kteří buď víno ochutnali, nebo si nějakou tu láhev zakoupili. Akce se setkala s kladným ohlasem většiny návštěvníků. Vedení MAS Dolní Morava, bude pokračovat s podporou Svatomartinských vín i v dalším roce. Příští ročník Svatomartinských vín bychom chtěli zejména silněji propagovat a zároveň doladit drobné organizační nedostatky.

Svatomartinská vína můžete ještě stále zakoupit na Regionálním centru v Hodoníně (vedle radnice na Masarykově náměstí), nebo vyžádat aktuální nabídku na telefonu: 777 328 052, nebo mailu:  Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Všem účastníkům akce děkujeme za podporu!!!

Fotogalerie ZDE

  • Vytvořeno dne .

MAS pořádá vzdělávací akci o regionální gastronomii

Regionální gastronomie jižní Moravy a tvorba pěších tras, venkovských muzeí a dalších produktů venkovského cestovního ruchu.

Vzdělávací akce je součástí projektu Krajského sdružení NS MAS ČR Jihomoravského kraje Tadice a inovace ve venkovském cestovním ruchu na jižní Moravě.

ZDE POZVÁNKA V  PDF

Datum: 19. – 20. listopadu 2010

Místo: Přednášky v Regionálním centru Města Hodonína, Masarykovo náměstí 115/27 Hodonín

Exkurze: Regionální muzeum – Starý kvartýr Lužice

Rodinné vinařství U Kosíků Tvrdonice

Program 1. den (8.00 – 14.00)

1) Historie stravování a stolování na Slovácku – přednášející PhDr. Alena Káňová

2) Liturgcký rok a jídelníček na Podluží a Hodonínsku – přednášející PhDr. Alena Káňová

3) Víno a gastronomie – Moravský sommelier Libor Nazarčuk

4) Základy sommelierství - Moravský sommelier Libor Nazarčuk

Program 2. den (8.00 – 14.00)

1) Návštěva regionálního muzea Starý kvartýr v Lužicích u Hodonína – Andrea Janulíková – muzejní spolek Lužice

2) Rodinné vinařství U Kosíků Tvrdonice

– Řízená ochutnávka regionální kuchyně – MUDr. Pavel Kosík

- Řízená degustace vín – MUDr. Pavel Kosík

Další informace:

Vzdělávací akce, exkurze, degustace, ochutnávka je bezplatná s vyjímkou oběda 19.11. (pro předem nahlášené zájemce bude zajištěn). Účastníci obdrží zdarma CD, tištěné studijní materiály a občerstvení (káva, čaj, nealko nápoje, vzorky jídel a nápojů regionální kuchyně). Účastníkům mimo Jihomoravský kraj bude zajištěno a hrazeno ubytování z pátku na sobotu.

Na akci je nutné přihlásit se nejpozději 5 dnů předem!


Kontakty:

Ondřej Gibala

MAS Dolní Morava o.s.

Náměstí 177

691 51 Lanžhot

Tel.: 774 328 072

Email.: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

  • Vytvořeno dne .

Veřejná ochutnávka Svatomartinských vín Dolní Moravy


MAS Dolní Morava, Region Podluží a Mikroregion Hodonínsko zvou všechny zájemce na veřejnou degustaci Svatomartinských vín z obcí Dolní Moravy, která se uskuteční ve čtvrtek 11.11.2010 od 10 hod. na Masarykově náměstí v Hodoníně. Otevření lahví Svatomartinských vín proběhne přesně v 11.00 hod.

V rámci degustace budeme nabízet Svatomartinská vína od Vinařství Tichý a Vinařství Šmerák z Hrušek, Vinařství Marada z Mikulčic, Vinařství Plešingr z Rohatce, LIVI Dubňany, Víno Sýkora, Vinařství Esterka, Zemědělská a.s., Vinařství Stanislav Škrobák a Vinařství Veverka z Čejkovic.

Nebudou chybět sýry, uzeniny ani klasický "svařák". V případě nepříznivého počasí se akce uskuteční v prostorách Regionální centra Města Hodonína (vedle budovy radnice na náměstí).

Po zahájení ochutnávky proběhne také slavnostní otevření jezdeckých stezek na Hodonínsku v rámci realizace projektu „Hodonínsko – Turistika na koni“. Více informací naleznete na www.hodoninsko.eu

Přijďte ochutnat zajímává mladá vína z našich obcí a podpořit činnost občanského sdružení MAS Dolní Morava.

PS: Vinaři kteří mají zájem nabídnout své Svatomartinské víno na naši degustaci se mohou přihlásit u manažera MAS Dolní Morava - Ondřeje Gibali (tel. 774 328 072, nebo email: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

svatomartinske vino letak a5_web

 

 

  • Vytvořeno dne .

MAS Dolní Morava přivítala partnery z Nechanicka

30. září a 1. října navštívili území obcí naší Místní akční skupiny zástupci mikroregionů Nechanicko, Urbanická brázda a Obce památkové zóny 1866. Partnerem při realizaci byl právě mikroregion Nechanicko, který celou akci v rámci Programu obnovy venkova Královéhradeckého kraje připravil a realizoval. Zástupci partnerských mikroregionů navštívili obec Tvrdonice, kde je ve vinařství U Kosíků přivítal domácí starosta Zdeněk Tesařík, Ing. Josef Smetana, předseda MAS Dolní Morava a Patrícia Juráňová, manažerka mikroregionu Hodonínsko.

Následovalo představení realizovaných a připravovaných projektů na straně naší i našich partnerů. Po prohlídce obce se návštěvníci vydali na návštěvu regionální rozhledny „Na Podluží“. Vzhledem k časové tísni se nepodařilo uskutečnit prohlídku zrekonstruované radnice a Slovácké chalupy v obci Dolní Bojanovice.

Druhý den čekala účastníky prohlídka obce Lužice. Mohli si prohlédnout novou sportovní halu a výstavu věnovanou myslivosti v muzeu Starý kvartýr. Přítomné v Lužicích zaujalo množství soch, tradice každoročně se konajících sochařských sympozií a zejména skutečnost, že kámen na tato sympozia pochází z jejich kraje, z Hořic v Podkrkonoší.

 

Fotogalerie ZDE

  • Vytvořeno dne .

Zaměstnanci kanceláře MAS

Vedení spolku

Projekt "MAS - MAS Jižní Slovácko - 1" registrační číslo projektu CZ.07.02.01/00/22_003/0000178 je projektem provozního charakteru, jehož cílem je zajistit stabilní administrativní kapacitu MAS. Dále jsou díky němu financovány také některé další výdaje potřebné pro výkon činnosti MAS. Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií.

© Jižní Slovácko
vytvořil www.pixelhouse.cz
Uložit
Cookies uživatelské preference
Používáme cookies, abychom vám zajistili co nejlepší zážitek z našich webových stránek. Pokud odmítnete používání souborů cookie, tento web nemusí fungovat podle očekávání.
Přijmout vše
Odmítnout vše
Více informací
Google Analytics
Marketingové nástroje pro Google Analytics
Přijmout
Odmítnout
Technické cookies
Technické cookies
Přijmout
Odmítnout