Aktuálně z MAS

Příprava jarní řemeslné a výtvarné dílny

"Podzim na dolní Moravě". Pod tímto názvem uskutečnila na začátku podzimu Místní akční skupina Dolní Morava o.s. první přeshraniční setkání dětí základních škol z České republiky a Slovenska. První společné setkání se uskutečnilo v pátek 1. října 2010 v areálu Slovanského hradiště v Mikulčicích a zúčastnilo se ho 40 dětí z 11 českých škol a 16 dětí ze školy v Brodském.

Další, tentokráte pěti denní setkání dětí a žáků ZŠ je plánováno v polovině května tohoto roku. Přesný termín bude předmětem diskuse s vedením ZŠ. Cílem této týdenní řemeslné a výtvarné dílny je zejména vytvořit zajímavou možnost pro děti ze základních škol na Podluží a Hodonínsku, jak mimo školní lavice více poznat přírodu, historii, kulturu, tradice a prostředí které je obklopují a také je seznámit se zvyklostmi, kulturou a tradicemi dětí ze slovenského příhraničí. Počítáme se zapojením až 18 základních škol v regionu. O dalších podrobnostech této akce Vás budeme v dostatečném předstihu informovat.
Celý projekt má název „Život na dolním toku Moravy“ a je spolufinancován Evropskou unií v rámci Fondu mikroprojektů Operačního programu přeshraniční spolupráce Slovenská republika – Česká republika. Realizátorem projektu je MAS Dolní Morava o.s., partnerem na slovenské straně je Občanské sdružení Veleš, sdružení Martina Čulena, pro zachování historie a kultury obce a obec Brodské.

 

publicita

  • Vytvořeno dne .

Cesty k sobě

MAS Dolní Morava o.s.

uspořádala ve spolupráci s

Ministerstvem zemědělství, Zemědělskou agenturou pro zemědělství a venkov


setkání seniorů a seniorských organizací

"Cesty k sobě"

Setkání se uskutečnilo 14. 12. 2010 v kulturním domě v Josefově

 

FOTOGALERIE ZDE

  • Vytvořeno dne .

Členská schůze MAS Dolní Morava

Programový výbor občanského sdružení Místní akční skupina Dolní Morava Vás zve na 9. zasedání Členské schůze,

které se uskuteční ve středu 22. prosince 2010 v 17.00 hodin

v zasedací místnosti regionálního centra v Hodoníně (Masarykovo náměstí, vedle radnice).

ZDE POZVÁNKA A PROGRAM V  PDF

  • Vytvořeno dne .

Setkání seniorů

 

ZDE POZVÁNKA A PROGRAM V  PDF

Ministerstvo zemědělství, Zemědělská agentura pro zemědělství a venkov

pořádá ve spolupráci s MAS Dolní Morava o.s.

setkání seniorů a seniorských organizací

"Cesty k sobě"

Setkání se uskuteční 14. 12. 2010 v kulturním domě v Josefově


  • Vytvořeno dne .

Regionální gastronomie očima účastníků

Regionální gastronomie jižní Moravy

Mgr. Táňa Pikartová

Už samotné slovní spojení je emotivní a člověk nemůže jinak, než se těšit. Gastronomie a jižní Morava jako zážitek, to je ideální spojení pro prezentaci.

Podluží a Hodonínsko skýtají spousty podnětů, které vnímavému turistovi jistě neuniknou. Přesto, že nejsem na jižní Moravě žádný nováček, neboť část rodiny žije v Brně a tudíž cestování na kole i autem po jihu Moravy patří k našemu životnímu stylu, na prezentaci jsem se dozvěděla spoustu velmi zajímavých skutečností.

Historie stravování a stolování v podání p. doktorky Aleny Káňové bylo excelentní, navíc vtipné a nabité fakty. Už vím, co jsou to pěry, guliváry, vím, jak se na Slovácku dělí brambory, i to, co z dávných dob do současné doby přežilo. A abych převedla teorii do praxe městské rodiny, zkusím na Štědrý den svým vnučkám předložit jako někdejší oblíbenou dětskou vánoční pochoutku medové certle. Mohly by jim chutnat. Hubník, který na Slovácku býval a dodnes je součástí vánočního stolu, tedy jeho lehkou obdobu jménem Kuba, připravím tak jako každé Vánoce zase. A zase zmizí velice rychle.

Víno a gastronomie už mají dávno po zásnubách, přesto neuškodilo udělat si opáčko o tom, jak se má správně víno prezentovat, co jsou to šumivá a perlivá vína, tichá vína a při jaké teplotě se mají která vína podávat. Stejně také o tom, jak se víno pěstuje a co všechno předchází té slastné chvíli, kdy víno ochutnáme a pak s chutí popíjíme. Od pana doktora Kosíka, vlastníka rodinného vinařství v Tvrdonicích, jsme získali ještě jednu důležitou informaci navíc: víno nedělíme na dobré a špatné, ale na víno, které nám chutná a nechutná. A to je pravda o víně, postupem večera jistě i ve víně.

Regionální muzeum Starý kvartýr v Lužicích je unikátní stavení z 19. století, který spravuje místní Muzejní spolek úžasných dam, které jsou jeho součástí, na každém centimetru. Nadšení a elán pro svůj historický dům a výstavy, které tady s chutí pořádají, přenesou na návštěvníka, sotva vstoupí.

P.S.: … a ještě k MAS. Děláte velmi potřebnou a užitečnou práci pro regiony, ale, bohužel, není o vás všeobecně vědět. A to je škoda. Zkuste se zamyslet nad svojí propagací, a to nejen ve svých regionech, kde působíte, ale také mimo ně. Dost mě mrzelo, že jsem se o MAS dozvěděla až v Hodoníně, a to jsou vás v republice desítky.

 

FOTOGALERIE ZDE

  • Vytvořeno dne .

MAS Dolní Morava vzdělávala o regionální gastronomii

V pátek 19. a v sobotu 20. listopadu 2010 pořádala MAS Dolní Morava vzdělávací seminář věnovaný regionální gastronomii. Vzdělávací akce nesla oficiální název „Regionální gastronomie jižní Moravy a tvorba pěších tras, venkovských muzeí a dalších produktů venkovského cestovního ruchu“ a byla součástí projektu Krajského sdružení NS MAS ČR Jihomoravského kraje „Tradice a inovace ve venkovském cestovním ruchu na jižní Moravě“.

První den přivítal Ing. Josef Smetana, předseda MAS Dolní Morava, třicet přihlášených účastníků semináře v sále regionálního centra v Hodoníně a seznámil je s územím a realizovanými projekty Místní akční skupiny a Regionu Podluží. Dále manažerka mikroregionu Hodonínsko Patrícia Juráňová blíže seznámila účastníky s turistickou infrastrukturou našeho území, s realizovanými a připravovanými projekty hypostezek, cyklostezek a cyklotras na Hodonínsku.

V hlavním dopoledním bloku přednášek PhDr. Alena Káňová, zástupkyně Městského muzea a galerie v Břeclavi, seznámila přítomné s národopisnými zajímavostmi oblasti Podluží, s historií a vývojem gastronomie na Podluží a také s provázaností stravování s liturgickým rokem na Podluží a Slovácku.

Následoval neméně zajímavý blok přednášek o sommelierství, určování a třídění vín, o historii a pravidlech podávání a servírování pokrmů a nápojů, v podání nejznámějšího českého a moravského sommeliera Libora Nazarčuka z Břeclavi. Nechyběly ani praktické ukázky servírování a degustace vína a na závěr ukázka jeho mistrovské disciplíny v „sabráži“, tedy sekání sektů.

Po ukončení vzdělávacího bloku následoval přesun účastníků do Dolních Bojanovic, kde po společné večeři pokračovali účastníci v diskuzi a vzájemném předávání zkušeností ve vinotéce penzionu Václav, v jehož prostorách byli i ubytováni.

Druhý den přivítali účastníky členové muzejního spolku v Lužicích v regionálním muzeu Starý kvartýr. Účastníci shlédli vystavované expozice a seznámili se s aktivitami muzejního spolku.

Následoval přesun do obce Tvrdonice, kde po prohlídce amfiteátru národopisného areálu následovala v penzionu „U Kosíků“ řízená ochutnávka vín, kterou provázel MUDr. Pavel Kosík. Jak bylo přítomnými podotknuto, ochutnávalo se víno přímo z rukou lékaře. Dále byla připravena ochutnávka regionální kuchyně, kde nechyběl ovar, pečené maso, pečená jelita, škvarky, tlačenka, lokše, pečené brambory a další tradiční pochutiny.

Celá vzdělávací akce se setkala s kladnou odezvou všech účastníků a o atraktivitě tématu regionální gastronomie svědčilo také to, že již první den se předpokládaná doba semináře prodloužila o více než dvě hodiny a to zejména díky velkému zájmu o diskutovaná témata ze strany účastníků akce.

Na závěr bychom chtěli ještě jednou poděkovat zejména PhDr. Aleně Káňové, Liboru Nazarčukovi, MUDr. Pavlu Kosíkovi a členům muzejního spolku v Lužicích.

FOTOGALERIE ZDE

  • Vytvořeno dne .

Zaměstnanci kanceláře MAS

Vedení spolku

Projekt "MAS - MAS Jižní Slovácko - 1" registrační číslo projektu CZ.07.02.01/00/22_003/0000178 je projektem provozního charakteru, jehož cílem je zajistit stabilní administrativní kapacitu MAS. Dále jsou díky němu financovány také některé další výdaje potřebné pro výkon činnosti MAS. Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií.

© Jižní Slovácko
vytvořil www.pixelhouse.cz
Uložit
Cookies uživatelské preference
Používáme cookies, abychom vám zajistili co nejlepší zážitek z našich webových stránek. Pokud odmítnete používání souborů cookie, tento web nemusí fungovat podle očekávání.
Přijmout vše
Odmítnout vše
Více informací
Google Analytics
Marketingové nástroje pro Google Analytics
Přijmout
Odmítnout
Technické cookies
Technické cookies
Přijmout
Odmítnout